Wyrażenia wymierne - zadanie z treścią
Lenovo: Auto i motocykl wyruszyły jednocześnie w trasę o długości 90km.
Auto przejechało trasę 20minut szybciej niż motocykl.
Motocykl jechał 9km/h wolniej od auta.
Oblicz średnią prędkość obu pojazdów.
12 gru 16:18
Janek191:
v − prędkość samochodu
t − czas jazdy samochodu
v − 9 − prędkość motocykla
| | 1 | |
t + |
| − czas jazdy motocykla |
| | 3 | |
więc
( v − 9)*( t +
13) = 90
−−−−−−−−−−
| | 1 | |
v*t + |
| v − 9 t − 3 = 90 |
| | 3 | |
| | 1 | | 90 | |
90 + |
| v − 9* |
| − 3 = 90 |
| | 3 | | v | |
| 1 | | 810 | |
| v − |
| − 3 = 0 / * 3v |
| 3 | | v | |
v
2 − 9 v − 2 430 = 0
Δ = 81 − 4*1*( − 2 430) = 81 + 9 720 = 9 801
√Δ = 99
| | 9 + 99 | | km | |
v = |
| = 54 [ |
| ] |
| | 2 | | h | |
| | 54 + 45 | | km | | km | |
vśr = |
| |
| = 49,5 |
| |
| | 2 | | h | | h | |
12 gru 16:47
sushi_gg6387228:
obstawiam, że ostatnia linijka jest nie na temat
12 gru 16:57
Janek191:
tak
12 gru 16:59
Janek191:
A teraz ?
| | 2*90 | | 180 | | 3 | | 1 | |
vśr = |
| = |
| = 180* |
| = 49 |
| |
| | | | | | 11 | | 11 | |
12 gru 17:04
MacTastic2k13: Wszystko super. Bardzo dziękuję za rozwianie moich wątpliwości
12 gru 17:17