asymptoty
Maciej: Zbadaj istnienie asymptot następujących funkcji:
Pionowej na pewno nie ma.
Dalej mam problem... Nie wiem jak obliczyć te granice

Proszę o pomoc.
Odpowiedź to: asymptota pozioma y=1
| | sinx | |
Jak policzyć granicę |
| gdy x dąży do NIESKONCZONOŚCI? Możemy policzyć w zerze lub w |
| | x | |
punkcie, ale w nieskonczoności chyba nie istnieje? Czy mój tok rozumowania jest zły?
12 gru 15:00
Jerzy:
b = lim[f(x) − a*x]
policz i dostaniesz asymptotę poziomą: y = 1
12 gru 15:46
Maciej: znam te wzory, ale nie umiem policzyć granic niestety
12 gru 15:49
Maciej : Potrafię liczyć granice, ale nie wiem jak mam tutaj poradzić sobie z tym sinusem...
Wytłumaczyłby ktoś to łopatologicznie?
12 gru 16:02
Janek191:
| | sin x | |
lim |
| = 0, bo − 1 ≤ sin x ≤ 1 |
| | x | |
x→
∞
12 gru 16:20
Maciej : Aaaa to w taki sposób należy patrzeć... Dziękuję bardzo, teraz rozumiem!
12 gru 16:22
Janek191:
więc
x→
∞
więc
lim ( f(x) − x ) = 0 = b
x→
∞
y = a x + b = 1*x + 0 = x
y = x − asymptota ukośna
−−−−−−−−−
12 gru 16:34
Maciej: czyli pozioma jest czy jej nie ma w końcu?
12 gru 17:06
Janek191:
Masz wykres − 16.34
12 gru 17:14
Maciej: No okej, czyli odpowiedzi kłamią

ale jeszcze raz bardzo dziękuję
12 gru 17:26