Odchylenie standardowe 2-gie zadanie
Lolek: Średnia arytmetyczna zestawu liczb jest równa 100 , a odchylenie standardowe jest równe 50.
Ile będą równe średnia arytmetyczna i odchylenie standardowe jeśli:
a) każdą liczbę zwiększymy o 10
x + 10nn = śr.ar
100 = xn x= 100n
układ równań
100n + 10n n= śr.ar
czyli śr.ar =110 ? to by było dobrze ?
podobnie by było z odchyleniem też na zasadzie takiego układu równań ?
b) każdą liczbę zwiększymy o 10%
12 gru 12:28
Lolek: nie wychodzi mi to z procentami tym moim sposobem
12 gru 12:34
Lolek: up
12 gru 13:46
Lolek: up
12 gru 15:05