symetria wzgl ox i oy oraz translacja o wektor
Ilona: wykres f(x):
−przekształćmy przez symetrię wzgl osi OY,
−następnie otrzymany wykres przesuńmy o wektor u=[2,0],
− oraz otrzymany wykres przekształćmy w symetrii wzgl osi OX
odp. z książki to h(x)= −f(2−x)
Mi natomiast wychodzi h(x)= −f(−2−x)
Czy w książce jest błąd? Mógłby ktoś mi to rozpisać? proszę
12 gru 12:04
5-latek : To może napisz jak przekształcasz
12 gru 12:13
Ilona: f(x) w symetrii wzgl oy to:
f(−x)
f(−x) przesunięta o wektor [2,0] to:
f(−x−2)
f(−x−2) w symetrii wzgl ox to:
−f(−x−2)
12 gru 12:17
PW: Po pierwszej symetrii
g(x) = f(−x),
Translacja wykresu funkcji h o wektor [2, 0] daje wykres funkcji
k(x) = g(x−2) = f(−(x−2)) = f(−x+2).
12 gru 12:38