trygonometria
lena: Oblicz sinus i cosinus:
12 gru 12:00
Jerzy:
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i ustal odpowiedni znak
12 gru 12:01
lena: ja tak to zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze
| | 7π | | 3π | | 3π | | π | | π | |
cos |
| =cos(2π+ |
| )=cos |
| =cos(π+ |
| )=−cos |
| =0 |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 gru 12:07
Jerzy:
sin2x + cos2x = 1
12 gru 12:12
lena: | | 33 | |
z jedynki trygonometrycznej wychodzi mi że sin2x= |
| π i co dalej ? |
| | 16 | |
12 gru 12:17
Kati: Lena, to co wcześniej pisałaś było ok tylko, że cos 3π2 To cos 270
12 gru 12:20
Kati: cos270 obliczasz z definicji, czyli rysujesz kąt, wyznaczasz x, y i liczysz y/r
12 gru 12:22
lena: a można tak ?
cos270⁰=cos(180⁰+90⁰)=−cos 90⁰=0
12 gru 12:26
Jerzy:
źle przeczytałem zadanie ... cos270o = cos(180o + 90o) = −cos90o = 0
12 gru 12:27
Jerzy:
dokładnie tak
12 gru 12:27
lena: a drugi przykład to będzie tak?
| | 15π | | π | | π | |
sin |
| =sin(2π− |
| )=−sin |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
12 gru 12:30
Jerzy:
tak
12 gru 12:31
lena: dziękuję za pomoc Kati i Jerzy
12 gru 12:32
Kati: π8 to 18 ze 180, więc 22.5
12 gru 12:34
Jerzy:
| | π | |
tak , ale nie musisz tego dzielić ... odp: = −sin |
| |
| | 8 | |
12 gru 12:39
Mila:
| | 7π | | π | | π | | √2 | |
cos |
| =cos(2π− |
| )=cos |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 15π | | π | | π | |
sin |
| =sin(2π− |
| )=−sin |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
| | π | | π | | π | | π | |
cos |
| =cos2 |
| −sin2 |
| =1−2sin2 |
| ⇔ |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | π | | √2 | | π | |
1−2sin2 |
| = |
| oblicz sobie sama sin |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
12 gru 18:43