Log
Mateusz: Cześć jak to rozwiązać
Ten minus mi przeszkadza
Log4 (3x) = −2
12 gru 11:54
5-latek : W czym przeszkadza ?
3x>0
4
−2=3x to z definicji logarytmu
12 gru 11:56
Mateusz: Albo coś takiego
12 gru 12:02
Mateusz: Tak to pierwsze policzyłem jakos sie zamotalem ...
12 gru 12:02
Mateusz: Bo mam takie zadanie żeby rozwiązać rownanie z szeregiem nieskończonym ciagu geometryczne
Gdzie a1 to −2 a a2 to log4 (3x) i nie wiem jak wyliczyć q niby ze wzoru U {a2}{a1} ale
nie wychodzi jakos
12 gru 12:08
12 gru 12:11
Mateusz: Aha i teraz daje |q| <1
12 gru 12:13
Jerzy:
tak
12 gru 12:32
Mateusz: Kurcze nie umiem tego
Bardzo prosze o rozwiązanie tego zadania, typowe u mnie bede mial szkielet do nauki
−2 + log4(3x) + log4 √3x + log4 4√3x + ... = √log4 (3x)2
12 gru 12:33
Mateusz: | | 1 | | 256 | |
Z q wyszlo że dziedzina to ( |
| , |
| ) |
| | 48 | | 48 | |
12 gru 12:36
Jerzy:
| | 1 | |
q < 1 ⇔ − |
| log43x < 1 ⇔ log43x > − 2 ⇔ log43x > log44−2 |
| | 2 | |
⇔ 3x > 4
−2
podobnie zrób dla : q > − 1
12 gru 12:37
Mateusz: Zrobiłem tak 12:36
12 gru 12:55
Mateusz: Ktoś pociągnie to dalej?
12 gru 13:20
Jerzy:
nie liczyłem ...
| | −2 | |
teraz: √log4(3x)2 = |
| |
| | 1 −q | |
12 gru 13:25
Mateusz: I tutaj wlas ie stoje ...
12 gru 13:43