Odchylenie standardowe
Lolek: Wykaż, że jeśli wśród n liczb są tylko 1 i 2 to między średnią arytmetyczną tych liczb a i
wariancją
zachodzi zależność
σ2 = (Śr.art −1 )(2−Śr.art)
Nawet nie miałem takiego zadania w klasie jak to zrobić ?
12 gru 11:43
PW: Wskazówka.
m jedynek, n−m dwójek
Średnia arytmetyczna jest równa
| | m·1 + (n−m)·2 | | m | | 2n | | 2m | | m | |
|
| = |
| + |
| − |
| = 2 − |
| . |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
Liczyć wariancję zgodnie z definicją lub twierdzeniem.
12 gru 11:59
Lolek: ok dziekuje
12 gru 12:17