Wielomiany
Miśka: Funkcję F(x) +2x+5x2+3x+2 przedstaw w postaci sumy ułamków Ax+1 + Bx+2 , gdzie
A i B ∊ R
12 gru 11:25
Miśka: Wiem, że mianownik x2+3x+2 to (x+1)(x+2) ale nie wiem jak wykonać dzielenie 2x+5 przez x+1 i
2x+5 przez x+2
12 gru 11:26
Jerzy:
A(x+2) + B(x+1) = − 2x + 5
12 gru 11:27
Jerzy:
mam pytanie..Ty studiujesz ?
12 gru 11:27
Miśka: Nie
12 gru 11:40
Jerzy:
zapytałem, bo to wstęp do całkowania przez rozkład na ułamki proste
Ax + 2A + Bx + B = −2x + 5
(A+B)x + 2A + B = −2x + 5
A + B = −2
2A + B = 5
i rozwiąż ten układ równań
12 gru 11:43
Miśka: Czyli A=7 a B=−9?
12 gru 11:47
Miśka: Dzięki wielkie
12 gru 11:47