potęga
dzaza: Zapisz w postaci potęgi liczby 3
(3√81* 4√1/27 ) : ( √3 : 3√9 ) = (81)1/3 * (1/27)1/4 : ( 31/2 : 91/3 )
= 34/3 * 3−3/4 : ( 31/2 : 32/3 ) = 37/12 : ( 31/2 : 32/3 ) = 37/12 :
( 31/2−1/3)
= 37/12 : 3−1/2= 313/12
Proszę o sprawdzenie czy dobrze
12 gru 11:10
Jerzy:
pierwsza linijka , ostatni nawias źle
12 gru 11:13
dzaza: a jakaś wskazówka ? nie mogę dojść do tego czemu zle. Powinno być 31/2 : 32/3 ?
12 gru 11:17
Jerzy:
3*√9 = 3*3 = 32
12 gru 11:19
dzaza: Czyli tak ? ;
(3√81* 4√1/27 ) : ( √3 : 3√9 ) = (81)1/3 * (1/27)1/4 : ( 31/2 : 32 ) = 34/3 *
3−3/4 : 3/3/2
= 37/12 : 3−3/2 = 325/12^
12 gru 11:52
Jerzy:
= 3−25/12
12 gru 12:19