Wielomiany
Miśka: Wielomian W(x) jest trzeciego stopnia i ma trzy pierwiastki:
cos 14π, cos 34π i cos 74π.
Wiadomo też, że
W(√2) = 9√2
Rozwiąż nierówność
W(x) (2x2−1)<0
12 gru 11:02
Jerzy:
co proponujesz ?
12 gru 11:03
Miśka: Jeśli wielomian jest trzeciego stopnia to miałam plan ułożyć równanie typu
W(x) = ax3 +bx2 +cx +d
Ale nie mam pojęcia jak może mi to pomóc
12 gru 11:15
Jerzy:
nie potrzeba ...
W(x) = a(x − k)( x − l)(k − m) , gdzie: k,l,m to jego pieriastki ( masz podane),
i wiesz,że W(√2) = 9√2 ... stąd oblicz a
12 gru 11:24
Miśka: Tam powinno być chyba W(x)=a(x−k)(x−l)(x−m) ?
12 gru 11:32
Jerzy:
tak .. zły klawisz nacisnąłem
12 gru 11:35
Miśka: Z tego co mi powiedziałeś to wyszło mi, że a=1−√2 , ale co dalej? Jak mam rozwiązać
nierówność W(x)(2x2−1)<0
Czy mam po prostu pod W(x) podstawić 9√2?
12 gru 13:12
Jerzy:
teraz oblicz: k ,l , m
12 gru 13:18