Wielomiany
Miśka: Witam, mam pewne zadanie, które zrobiłam do połowy ale nie wiem jak z nim ruszyć dalej. Myślę,
że ktoś da radę mi pomóc

Byłabym bardzo wdzięczna

Dany jest wielomian W(x) = (5m−6)x
2−(4m−6)x+m−2. Wyznacz wszystkie wartości parametru
m, dla ktorych ten wielomian ma dokladnie dwa pierwiastki. ktorych suma jest mniejsza od 2.
A więc moim pierwszym krokiem było obliczenie delty, z której wyszło mi, że m
1 = 3 i m
2 =1.
Ale teraz nie wiem co zrobić z pozostałą częścią zadania, gdzie muszę wykazać że suma tych
pierwiastków jest mniejsza od 2
12 gru 10:53
Aga1.: gdy a≠0 i Δ≥0
to
x
1+x
2<2
12 gru 10:56
Jerzy:
1) Δ > 0
2) x1 + x2 < 2 ( ze wzorów Viete'a)
12 gru 10:56
Miśka:

Z delty mi wyszły pierwiastki m
1 = 1 m
2 = 3
Czyli od (−
∞, 1> u <3,+
∞)
A ze wzorów Viete'a wyszło mi
−4m+65m−6≤2
−4m+6≤10m−12
18≤14m
m≥
94
A to chyba nie tak miało wyjśc?
12 gru 11:13
Jerzy:
źle liczysz drugi warunek ... nie wolno pomnożyć obustronnie przez : 5m − 6
12 gru 11:16
Miśka: To jak inaczej to obliczyć?
12 gru 11:44
Jerzy:
przenosisz 2 na lewą stronę i wspólny mianownik
12 gru 11:45
Kati: −4m+6−2(5m−6)5m−6 ≤0
12 gru 11:46
Kati: Potem pomnóż przez kwadrat mianownika i odczytaj wynik
12 gru 11:49
Miśka: I wychodzi: −14m−65m−6<0
więc −14m−6<0
−14m<6
m>−614 ?
12 gru 11:50
Kati: Teraz zauważyłam, że źle podstawiłaś dane pod wzór Vieta −bc. To bedzie 4m−65m−6
12 gru 11:56
Kati: Czyli licznik : 4m−6−2(5m−6)= 4m−6−10m+12=−8m+6. Masz więc nierównośc −8m+65m−6≤0. Pomnóż
obustronnie przez kwadrat mianownika
12 gru 11:59
Miśka: Nie sorki, −14m+18<0
−14m<−18
m>1418
m>97
12 gru 11:59
Miśka: −8m+6<0
−8m<−6
m>34 ?
12 gru 12:00
Kati: Mnożysz przez (5m−6)2 , więc skróci ci się mianownik, ale zostanie (−8m+6)(5m−6)≤0. Wyznacz
miejsca zerowe, narysuj parabole i odczytaj wynik
12 gru 12:03
Miśka: Kati 4m−6−10m+12 to −6m+6 a nie 18m+6
12 gru 12:49
Miśka: *−8m+6
12 gru 12:49
Delta: Tak, przepraszam mój błąd
12 gru 12:51