Bardzo proszę o pomoc!
pfffff: Dany jest ciąg arytmetyczny(an) w którym a1= −32, a4= −38.Drugi wyraz tego ciągu jest równy.
a4=a1*q3= −38
ale co dalej?
12 gru 09:26
5-latek : Ma być arytmetyczny a nie geometryczny
a4= a1+3r podstaw dane i wylicz r
a2= a1+r
12 gru 10:34
12 gru 10:40
pfffff: a4=a1+3r
−38= −32+3r
3r=38−32
3r=6/:3
r=2
a2= −32+2
a2=30
13 gru 08:27
pfffff: *a2= −30
13 gru 08:27
Krzysiek: 
Zauwaz ze przy r=2 nastepne wyrazy będą coraz większe
A maja być coraz mniejszse
−38=−32+3r
−3r= −32+38
−3r=6to r= ile ?
13 gru 10:02
Qulka:
13 gru 10:10