matematykaszkolna.pl
Macierz n x n . xyz: Cześć. Mam problem z pewną macierzą. Mam znaleźć jej wyznacznik i sprawdzić czy jest nieosobliwa, jeśli tak to pokazać macierz do niej odwrotną. (Macierz w załączniku) http://imgur.com/FHCSuww Poprzez analogie, obliczając macierze A2, A3, A4... doszedłem do wniosku iż wyznacznik macierzy An, to nic innego jak (n−1)*(−1)(n−1) a sama macierz odwrotna to (An)−1=An. Tylko takie coś mi nie wystarczy, jak powinienem prawidłowo dojść do tego wyniku?
12 gru 00:06
xyz: up
12 gru 01:28
Przemysław: Do policzenia wyznacznika: odejmij od każdej z n−1 pierwszych kolumn kolumnę ostatnią. Teraz będziesz miał coś w stylu: −1 0 ... 1 0 −1 ... 1 0 0 ... 1 ............ 1 1 ... 0 Teraz do ostatniego wiersza dodaj po kolei wszystkie n−1 początkowych wierszy dostaniesz macierz, która ma zera pod diagonalą i na diagonali: −1,−1,−1,....,n−1 czyli masz rację z tym wzorem.
12 gru 01:30
Przemysław: Jak nic nie pytasz to pójdę spać. Jakby co to czekam jeszcze 5 minut
12 gru 01:36
xyz: Nie było mnie kawałek czasu ; / a jak poradzić sobie z macierzą odwrotną do danej?
13 gru 01:45
Przemysław: Macierz odwrotna istnieje dla n>1.
 1 
poza diagonalą

n−1 
 n−2 
na diagonali −

n−1 
Możesz to spróbować pokazać mnożąc macierz odwrotną i tę wyjściową. Powinna wyjść jedynka macierzowa.
14 gru 18:50
Przemysław: Jeszcze nie napisałem, jak to zrobiłem. Rozwiązuj sobie problem dla małych n i próbuj wyciągać wnioski ogólne. Jak wymyślisz, to możesz sprawdzić przez mnożenie. Jak nie wychodzi, to rozwiąż dla n trochę większego. I powtarzaj aż uda się sprawdzenie przez mnożenie. Macierz odwrotna jeżeli jest, to jest jedna. Więc skoro zgadłeś dobrze, to masz problem rozwiązany.
14 gru 19:10
Przemysław: OK?emotka
14 gru 20:38