oblicz całkę oznaczoną
jaroxxx:

oblicz pole ograniczone liniami:
y = x
2 − 6x + 8
y = 4x − x
2
rozwiązałem układ równań i x
1 = 1 ; x
2 = 4
całka oznaczona wychodzi :
4
∫[(x
2 − 6x + 8) − ( 4x − x
2)]
1
całka nieoznaczona :
11 gru 22:47
jaroxxx: przepraszam powinno być + 8x a nie − 8x
11 gru 22:52
jaroxxx: oczywiście bez znaku ∫ w całce nieoznaczonej
11 gru 23:26
jaroxxx: dobrze jest zrobiona całka
12 gru 13:50
Jerzy:
źle
12 gru 13:54
jaroxxx: Witam

Dlaczego
12 gru 13:58
Jerzy:
bo źle przeksztalciłeś różnicę pod całką oznaczoną
12 gru 14:00
jaroxxx: powinno być 2x + 8
12 gru 14:03
Jerzy:
ma być: ∫(2x2 − 10x + 8)dx
12 gru 14:04
jaroxxx: no tak zrobiłem i z tego zrobiłem całkę nieoznaczoną której wynik jest napisany, powinno być
bez znaku ∫
12 gru 14:06
jaroxxx: podzieliłem wszystko przez 2 i wyszło x2 − 5x + 4
12 gru 14:07
Jerzy:
∫(−10x)dx = ?
12 gru 14:07
jaroxxx: | | 10x2 | |
tak,racja błąd z zapisie na brudno powinno być |
| czyli 5x2 |
| | 2 | |
12 gru 14:09
Jerzy:
z minusem
12 gru 14:10
jaroxxx: oczywiście
12 gru 14:11
Jerzy:
| | 2 | |
czyli liczysz: [ |
| x3 − 5x2 + 8x] w granicach |
| | 3 | |
12 gru 14:13
jaroxxx: nie wiem czy dobrze liczę ale wychodzi mi ujemny wynik
12 gru 14:18
jaroxxx: tak
12 gru 14:18
Jerzy:
pewnie odwróciłeś funkcje pod całką nieoznaczoną
12 gru 14:21
jaroxxx: jako pierwsza była za gdzie x=4 następna x =1
12 gru 14:22
jaroxxx: ale jeśli wychodzi ujemny wynik, to chyba wystarczy postawić " − " przed całką
12 gru 14:23
Jerzy:
nie bredź ... jak zmienisz kolejnośc funkcji , to wyjdzie inna całka
12 gru 14:25
jaroxxx: to jaki wynik wyjdzie z całkowania :
2
∫(x2 − x − 2)
−1
12 gru 14:27
jaroxxx: nie trzeba przy podstawianiu za x wcisnąć przed nawias "−"
12 gru 14:29
12 gru 14:30
jaroxxx: dobra, dzięki za pomoc. Lecę trzymaj się
12 gru 14:34
Jerzy:
nie chce mi się liczyć, ale najwyraźniej źle ustaliłeś obszar całkowania,
prawdopodobnie będą do dwa obszary i dwie całki oznaczone w różnych granicach
12 gru 14:37