Potęga o wykładniku wymiernym
Guśka: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze to robie i pomóc mi w dalszym rozwiązaniu? Utknęłam w
pewnym punkcie i nie wiem jak to dalej rozwiązać.
| | 125 | | 5 | |
(25)−3 : 6√ |
| = (52)3 : 6√( |
| )3 = |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 | |
= (52)3 : (52) (do potęgi) |
| |
| | 3 | |
(przepraszam ale nie potrafie tego poprawnie zapisać z użyciem znaków)
Z góry dziękuję za pomoc
11 gru 20:31
11 gru 20:35
Janek191:
| | 125 | | 125 | | 5 | | 5 | |
6√ |
| = 2√ 3√ |
| = 2√ |
| = ( |
| )0,5 |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
11 gru 20:37
Guśka: No tak, pomyłka. W takim razie będzie:
Tylko dalej nie wiemco z tym zrobić :s
11 gru 20:39
sushi_gg6387228:
ta sama podstawa wiec
ab : ac= ab−c
11 gru 20:44
Janek191:
| | 5 | |
Tam jest ( |
| ) 3  |
| | 2 | |
więc otrzymamy
| | 5 | | 5 | | 5 | |
( |
| )3 : ( |
| )0,5 = ( |
| )3 − 0,5 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 gru 20:44
Guśka:
Kurcze, nigdy bym nie zauważyła tego drobnego błędu.
Dam sobie spokój na dzisiaj z matematyką...

W każdym razie dziękuję wam za pomoc
11 gru 20:50
11 gru 20:57