analityczna
xxxy: W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt A=(3,1) jest wierzchołkiem kąta ostrego.
Przeciwległa do niego przyprostokątna zwiera się w prostej o równaniu x−y+1=0. Napisz równania
prostych zawierających pozostałe boki trójkąta.
Odp. y= −x + 4, y=1 lub y= −x + 4, x=3
Znalazłam prostą AC czyli y=−x+4
Prosiłabym o wytłumaczenie jak znalezć przecwiprostokątna AB
11 gru 20:03
Kacper:

Ładnie widać rozwiązanie

Wykorzystaj, że trójkąt jest równoramienny.
11 gru 20:08
Qulka:

równoramienny więc BC = CA
11 gru 20:09
Janek191:

x − y + 1 = 0
y = x + 1
−−−−−−
y = − x + b A = ( 3, 1)
1 = − 3 +b ⇒ b = 4
y = − x + 4
=========
Prosta o równaniu y = x + 1 jest nachylona pod katem α = 45
o
Prosta o równaniu y = − x + 4 jest nachylona pod kątem β = 135
o
i Δ ABC jest równoramienny, więc
pr AB : y = 1
lub
pr AB : x = 3
11 gru 20:18
xxxy: Dziękuję
11 gru 20:31