matematykaszkolna.pl
Os i srodek symetrii 5-latek: rysunekZadanie nr 34. Kiedy figura zlozona z trzech roznych punktów ma os symetrii ? Wedlug mnie ta figura będzie miała os symetrii wtedy a) kiedy te punkty będą wspoliniowe b) kiedy sa współliniowe i jeden z punktów lezy miedzy dwoma punktami w jednakowej odleglosci od obu punktów . czy jeszcze należy rozpatrzyć przypadek kiedy punkty nie sa wspoliniowe ?
11 gru 19:20
5-latek:
11 gru 19:51
Janek191: rysunek
11 gru 20:01
5-latek: Janek 191 . mam pytanie Czy figure zlozona z 3 niewspoliniowych punktów traktować jako trojkat ? Chociaz rozum podpowiada ze nie to mam pewne wątpliwości
11 gru 22:36
Mila: 1) kiedy 3 punkty są wierzchołkami Δ równoramiennego. 2)kiedy 3 punkty są wierzchołkami Δ równobocznego.
11 gru 22:47
5-latek: Milu dlaczego pytam ? Gdyz mam kolejne zadanie Tresc : Kiedy figura zlozona z 3 punktów ma srodek symetrii ? Jaki punkt może być tym srodkiem ? Jeśli przyjmiemy z e figura zlozona z 3 punktów to trojkat to już wiemy ze taka figura nie ma srodka symetrii
11 gru 22:58
Mila: rysunek Obrazem punktu A jest punkt B, obrazem punktu B jest punkt A. S − środek symetrii.
12 gru 00:03