Równania trygonometryczne z wartośćią bezwzględną
Ania211: 1. |2sinx−
√3|=
√3
2. ctg(|2x|)=1
3.
√4cos2x + 4cosx + 1 = 1
Bardzo proszę o pomoc
11 gru 19:10
sushi_gg6387228:
schemat rozwiazywania znasz ?
11 gru 19:12
Ania211: Właśnie nie znam i myślałam, że może ktoś tutaj mi pokaże
11 gru 19:14
===:
to może trzecie

3)
√(2cosx+1)2=1
|2cosx+1|=1
2cosx+1=−1 lub 2cosx+1=1
2cosx=−2 2cosx=0
cosx=−1 cosx=0
x=..... x=.....
11 gru 19:22
5-latek: Z własności wartości bezwzględnej
|x|=a to x=a lub x=−a
Zastosuj to do 1 równania
11 gru 19:26
Ania211: Ok. Mam pierwsze

a jak się zabrać za drugie ?
11 gru 19:30
===:
tak jak pierwsze
11 gru 19:36
5-latek: Ja bym to zrobil tak
dla x>0 bo ctg 0 nie istnieje
ctg(|2x|)= ctg(2x)
natomiast dla
x<0 to ctg(|2x|)= ctg(−2x)= −ctg(2x)
Ale niech ktoś się wypowie
11 gru 19:36
===:
a ja potraktowałbym to "z buta"
| | π | |
ctg(|2x|)=1 ⇒ |2x|= |
| +kπ i teraz x=... x=... |
| | 4 | |
11 gru 19:55
Kacper:
A ja skontaktowałbym się ze mną
11 gru 19:56
Ania211: | | π | | kπ | | −π | | kπ | |
Czyli x= |
| + |
| v x= |
| − |
| ?  |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
11 gru 20:02
===:
ano
11 gru 20:18