matematykaszkolna.pl
Grupa abelowa, Pierscien Prosze o pomoc Oziii: Zad 7) a) Jaka strukture stanowi zbiór A wraz z okreslonymi dzialaniami +,* pierscien (przemienny,z jednoscia, calkowity), ciało (przemienne)? A = {x = a + b√3 : a, b ∊ Z} z działaniami dodawania i mnozenia Zeby był pierscien to musi istniec grupa abelowa z pierwszym dzialaniem czyli dodawaniem. Czyli: 1) dzial. wewnetrzne podstawiam pod x jakies x1 i x2 i a1+√b1 + a2+√b2 i jest 2)Łacznosc− wyszla ale nie wiem czy dobrze 3)El neutralny wyszedl 0 ale nie wiem czy dobrze 4) El symstryczny powinien wyjsc −a−√b ale nie wychodzi bo mam ze a'(1+√3)=−a1−√b1 i dziele i wychodzi taka dziwna liczba. Macie pomysly jak dalej robic to zadanie i mozecie powiedziec czy dobrze robie?
11 gru 18:00
sushi_gg6397228: stosuj dolne indeksy, bo od czytania bolą oczy
11 gru 18:08
Oziii: widze jedna odpowiedz a jej nie widze lol? emotka
11 gru 18:40
Oziii: Czyli: 1) Dział. wewnętrzne podstawiam pod x jakies x1 i x2 i a1+√b1 + a2+√b2 i jest 2) Łączność− wyszła ale nie wiem czy dobrze 3) El neutralny wyszedl 0 ale nie wiem czy dobrze 4) El symetryczny powinien wyjść −a−√b ale nie wychodzi bo mam ze a'(1+√3)=−a1−√b1 i dziele i wychodzi taka dziwna liczba.
11 gru 18:45