przedostatnia całka
jaroxxx: oblicz pole obszaru ograniczonego liniami:
y = 0
y = 2x + 1
x = 1
x = 2
11 gru 17:56
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku
11 gru 18:00
jaroxxx: obliczam całkę :
2
∫(2x + 1)dx
1
nieoznaczona:
x2 + x
podstawiam i wychodzi 2
11 gru 18:00
jaroxxx: narysowałem na kartce
11 gru 18:01
jaroxxx:
11 gru 18:02
jaroxxx: mniej więcej coś takiego
11 gru 18:03
sushi_gg6397228:
to mozna policzyc z pola na trapez (bez całek)
11 gru 18:03
jaroxxx: ale ja muszę przez całki, na kolokwium
11 gru 18:04
sushi_gg6397228:
pole =4
11 gru 18:05
jaroxxx: całka nieoznaczona jest dobrze
11 gru 18:09
sushi_gg6397228:
tak
11 gru 18:11
jaroxxx: to jakim sposobem pole wychodzi 4
11 gru 18:12
sushi_gg6397228:
4+2−1−1=4
11 gru 18:13
jaroxxx: sorry, źle podsawiłem
11 gru 18:13