całka oznaczona
jaroxxx: oblicz pole obszaru ograniczonego osią OX oraz krzywą y = − x2 + x + 2
11 gru 16:31
ICSP: P = x1∫x2 (−x2 + x + 2) dx , gdzie x1 < x2
11 gru 16:32
ICSP: oraz x1 , x2 są pierwiastkami równania y = 0
11 gru 16:33
jaroxxx: | | 7 | |
z moich obliczeń pole wyszło |
| |
| | 6 | |
11 gru 16:34
ICSP: zły wynik.
11 gru 16:45
jaroxxx: dlaczego
11 gru 16:46
ICSP: nie wiem.
11 gru 16:46
jaroxxx: | | x3 | | x2 | |
całka nieoznaczona wyszła − |
| + |
| + x |
| | 3 | | 2 | |
11 gru 16:48
ICSP: nie
11 gru 16:49
jaroxxx: x1 = 2 ; x2 = −1
11 gru 16:50
ICSP: pierwiastki policzone dobrze. Popraw nieoznaczoną.
11 gru 16:51
jaroxxx: nie wiem gdzie jest błąd
11 gru 16:52
ICSP: zróżniczkuj swój wynik.
11 gru 16:52
jaroxxx: coś źle wychodzi, tylko nie wiem gdzie tkwi bląd
11 gru 16:56
ICSP: zróżniczkowałes ?
Zgodziły się niektóre wyrazy ?
Błąd jest tam gdzie się współczynniki nie zgadzaja.
11 gru 16:57
jaroxxx: w pierwszym wyrazie chyba jest błąd
11 gru 16:59
jaroxxx: | | x3 | |
ale przecież całka z x2 to |
| |
| | 3 | |
11 gru 17:00
jaroxxx: | | x2 | |
całka z x to |
| , a wyraz wolny to x |
| | 2 | |
11 gru 17:04
jaroxxx: na prawdę nie wiem co jest źle
11 gru 17:13
ICSP: −x2 + x + 2
11 gru 17:19
jaroxxx: no tak

2x powinno być
11 gru 17:20
ICSP: gdybyś zróżniczkował swój wynik, i napisał go pod funkcja od razu znalazłbyś błąd.
11 gru 17:21
jaroxxx: masz rację, dzięki
11 gru 17:23
ICSP: nie
11 gru 17:23
11 gru 17:26
11 gru 17:28
jaroxxx: | | 23 | | 22 | | −13 | | −12 | |
( − |
| + |
| + 2*2) − (− |
| + |
| + 2 * (−1)) = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| | 8 | | 1 | | 1 | |
= (− |
| + {4}{2} + 4) − ( |
| + |
| − 2) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
11 gru 17:36
jaroxxx: | | 16 | | 12 | | 2 | | 3 | |
= (− |
| + |
| + 4) − ( |
| + |
| − 2) = |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
=
11 gru 17:46
11 gru 17:49
sushi_gg6397228:
na grzyba zamieniasz tak ułamki
| | 8 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| + 2 + 4 − |
| − |
| +2 = −3 +8 − |
| =.. |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
11 gru 17:50
jaroxxx: ehhh, racja
11 gru 17:52