katy
milo: Wewnątrz kąta prostego dany jest punkt M odległy od ramion kąta o 4 cm i odpowiednio
8 cm . Prosta przechodząca przez M tworzy z ramionami kąta trójkąt prostokątny, którego
jedna z przyprostokątnych (odległa od M o 8 cm ) ma długość 20 cm . Oblicz pole tego
trójkąta.
(a) 100 cm2
(b) 96 cm2
(c) 128 cm2
(d) 133 1/3 cm2
z góry dziekuje !
11 gru 16:26
andy: a gdzie rysunek on coś wyjaśni .
11 gru 21:35
===:

i wszystko jasne
11 gru 21:55
Mila:

To proste zadanie, powinieneś rozwiązać.To było w gimnazjum.
ΔBDM∼ΔMEA⇔
16x=32
x=2
|BC|=8+2=10
11 gru 21:57