wielomiany
milo: Wielomian W(x) = (x5 − 3x4 + 4)2000 z dzielenia przez wielomian
(a) x + 1 daje resztę, która jest liczbą dodatnią;
(b) x − 1 daje resztę, która jest liczbą nieparzystą;
(c) (x − 1)(x + 1) daje resztę równą 21999 *(x + 1) ;
(d) x − 3 daje resztę, która jest liczbą podzielną przez 3.
ODPOWIEDZI MOŻE BYĆ WIĘCEJ NIŻ JEDNA
11 gru 16:15
sushi_gg6397228:
a) W(−1)=...
b) W(1)=...
11 gru 16:56
milo: i mam obliczyc ta liczbe do tak wysokiej potegi ?
11 gru 17:04
sushi_gg6397228:
policz ile wyjdzie w nawiasie
11 gru 17:12
milo: Podstawiajac −1 wychodzi nam zero , a po podstawieniu 1 wychodzi 2 i co moge dalej z tym zrobic
11 gru 17:13
Qulka: odpowiedzieć sobie
czy 0 do jakiejkolwiek potęgi jest dodatnie?
czy 2 do jakiejkolwiek potęgi jest nieparzyste
..
11 gru 17:16
milo: Jaki ja jestem glupi ! Dziekuje
11 gru 17:17
milo: A podstawiajac 4 moze nam wyjsc reszta podzielna przez 3 ?
11 gru 17:20
sushi_gg6397228:
d) W(3)=..
11 gru 17:21
milo: tak wiem, wychodzi 4 do potegi 2000, ale nie wiem czy moze nam wyjsc ta reszta
11 gru 17:24
Qulka: czy 4 jakiejkolwiek potęgi zawiera w sobie 3
11 gru 17:24
sushi_gg6397228:
np:
45 czy jest podzielne przez 3 ?
11 gru 17:25
milo: czyli nie moze , rozumiem
11 gru 17:26