oblicz całkę oznaczoną
jaroxxx:
3
∫(2x5 − 3x2 + 1)dx
1
11 gru 15:21
Jerzy:
liczysz najpierw całkę nieoznaczoną , potem liczysz: F(3) − F(1)
F(x) − funkcja pierwotna ( już wiesz ,co to jest )
11 gru 15:23
jaroxxx: | | 2 | |
całka nieoznaczona = |
| x6 − x3 + x + c |
| | 6 | |
11 gru 15:30
11 gru 15:31
11 gru 15:31
Jerzy:
tak .. reszta bez zmian
11 gru 15:32
jaroxxx: i odejmuję od siebie te funkcje wstawiając do pierwszej 3 a do drugiej 1
11 gru 15:32
Jerzy:
odejmujesz wartości tych funkcji : F(3) − F(1)
11 gru 15:35
Jerzy:
do jakiej pierwszej i drugiej ? ... przecież to jest jedna funcja
11 gru 15:36
11 gru 15:41
jaroxxx: chodziło mi własnie o to, tylko źle się wyraziłem
11 gru 15:42
11 gru 15:43
11 gru 15:46
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 657 − 1 | | 656 | |
= 243 − 27 + 3 − |
| = 219 − |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 gru 15:48
jaroxxx: rzeczywiście 656/3
11 gru 15:48
Jerzy:
albo: 729 − 81 + 9 − 1 = 656
11 gru 15:49