trygonometria
Michał: | | π − x | | π − x | |
1 + tg2( |
| ) = [ 1 + tg( |
| )]2 |
| | 2 | | 2 | |
11 gru 15:11
Jerzy:
i masz równanie: 1 + t
2 = (1 − t)
2
11 gru 15:18
Michał: | | π−x | |
wyszło mi: tg( |
| )=0 i co dalej ? |
| | 2 | |
11 gru 15:23
Jerzy:
a kiedy tgx = 0 ?
11 gru 15:24
Michał: | | π−x | |
czyli powinno być: |
| =0+kπ? |
| | 2 | |
11 gru 15:26
Jerzy:
tak
11 gru 15:26
Michał: czyli ostateczny wynik to: x=π−2kπ ?
11 gru 15:29
Jerzy:
tak
11 gru 15:29
Jerzy:
| | π − x | | π | |
jeszcze dla formalności zrób założenie: |
| ≠ (2k+1)* |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 gru 15:34
Michał: bo w internecie jest inaczej, a w książce w odpowiedziach jeszcze inaczej i sie pogubiłem,
czyli to jak zrobiłem jest dobrze ?
11 gru 16:02