Pochodne - zastosowanie praktyczne
Wichrow: Witam. Mam takie zadanie "w trojkąt o podstawie a i wysokości h wpisać prostokąt o największym
| | 1 | |
polu" , gdzie odpowiedź profesor dał S= |
| a*h. Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać takie |
| | 4 | |
zadanie? Z góry dzięki za odpowiedź
11 gru 11:19
===:
prościutkie zadanie optymalizacyjne
11 gru 11:29
Jerzy:
a nie ma w treści " równoramienny" lub " prostokatny " ?
11 gru 11:32
Wichrow: Nie, po prstu trójkąt
11 gru 11:57
henrys:

2xy=ah−(a−x)y−x(h−y)
2xy−xy−xy=−ay−xh+ah
| | h | | h | |
P(x)=x(h− |
| x)=hx−x2 |
| |
| | a | | a | |
| | h | | 1 | |
P'(x)=h−2x |
| =0 → x= |
| a |
| | a | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | h | | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| a*h− |
| a2 |
| = |
| ah− |
| ah= |
| ah |
| | 2 | | 4 | | a | | 2 | | 4 | | 4 | |
11 gru 11:57
Wichrow: Dziena
11 gru 12:02