Wiedząc, że
dzaza: Wiedząc, że a−b=4 i a x b=3 Oblicz a2+b2 , a4 + b4
11 gru 10:56
dzaza: Wiedząc, że a−b=4 i a x b=3 Oblicz a2+b2 , a4 + b4 , (PR) a+b, a2−b2, a4−b4, a3+b3,
a3−b3
11 gru 10:59
Jerzy:
wskazówka:
a2 + b2 = (a + b)2 − 2ab
a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2a2b2
11 gru 10:59
dzaza: nie można tego zapisać w postaci :
a−b=4 zatem
a=b+4
a*b=3
b+4 * b =3 ?
11 gru 11:26
Jerzy:
podejrzewam,że w treści zadania jest: a + b = 4
11 gru 11:29
Qulka: patrząc po tym co masz obliczyć to raczej ćwiczenie na opanowanie wzorów skróconego mnożenia
niż na równanie kwadratowe i deltę,która skądinąd daje nieco brzydkie wyniki
11 gru 11:52
11 gru 11:52