Pochodne funkcji
dc: Jak obliczyć takie pochodne
f(x) = (x2+sin(2x))/x+1
g(x) = 2x(x2+√3x+1)
11 gru 09:33
Jerzy:
1) ze wzoru na pochodną ilorazu i funkcji złożonych
2) pochodna iloczynu i funkcji złożonej
11 gru 09:39
Jerzy:
| | (2x +2cos(2x))(x+1) − (x2 + 2sin(2x)) | |
1) f'(x) = |
| |
| | (x +1)2 | |
11 gru 09:43
dc: Chodzi o to że dostałem ten przykład na studiach i nie mieliśmy do tego żadnej teorii.
Powiem szczerze że nawet nie wiem od czego zacząć.
Wszystko było na zasadzie macie i zróbcie
11 gru 09:44
Jerzy:
| | 3 | |
2) g'(x) = 2xln2(x2 + √3x+1) + 2x(2x + |
| ) |
| | 2√3x+1 | |
11 gru 09:45
Jerzy:
masz policzone ... czego ne rozumiesz ?
11 gru 09:46
Jerzy:
jeśli sie nie myle, to pochodne powinieneś już mieć w szkole średniej
11 gru 09:47
dc: Może teraz i są tylko że chodziłem do szkoły średniej 30 lat temu.
Zapisałem się na studia tu takie kwiatki
11 gru 10:06
Jerzy:
to musisz się przysiąść do pochodnych
na żadnych studiach nie uczą liczyć pochodne , tylko wymagają umiejetności ich liczenia
11 gru 10:11