Dowod teoria liczb
Black hitlah: | (a+b(b+c)(c+d)(d+a) | |
| ≥abcd |
| 16 | |
11 gru 09:18
5-latek: Chyba jakies srednie należy zastosować
11 gru 09:20
Black hitlah: Podzielam opinie tylko jak bo niestety probuje i nic nie widze
11 gru 09:26
Black hitlah: Moze zacznijmy od pierwiastka 4 stopnia?
11 gru 09:28
Black hitlah: Ok mam iloczyn arytmetycznych po lewej iloczyn geometrycznych po prawej
11 gru 09:41
PW: A gdzie założenia? Przecież bez żadnych warunków dla liczb a, b, c, d (to znaczy dla dowolnych)
nierówność jest fałszywa. Wystarczy wziąć a = −1, b = 1, c = −1, d = 1.
11 gru 10:20
Black hitlah: Tak tak te liczby sa dodatnie ale babka od geo akruat sie przechodzila po klasie xd
11 gru 11:14
xxxx:
mnożąc stronami dostajesz wyjściową równość
11 gru 11:36
PW: ... ale babka od geo akruat sie przechodzila po klasie
No nie wiem co o tym myśleć
11 gru 22:08
Metis: A to, że ktoś miał sprawdzian
11 gru 22:13
PW: No tak, to było po dziesiątej.

A ja już myślałem, że uroda Pani Profesor tak rozpraszała
naszego adepta, że nie zauważył założeń.
11 gru 22:19
Metis: Nie te czasy
11 gru 22:23