trygonometria
xyzzz: Proszę o pomoc z równaniem:
sin 3x = 2 − 4 sin2 π/8
(a) ma dokładnie jedno rozwiązanie.
(b) nie ma rozwiązań.
(c) ma nieskończenie wiele rozwiązań.
(d) ma co najwyżej jedno rozwiązanie.
jak mam traktować sinusy, jeśli jeden z nich to sin3x, a drugi sin2 π/8?
10 gru 23:29
xyzzz: liczę na wskazówkę lub cokolwiek co przybliżyłoby mnie do wpadnięcia na pomysł, jak sobie z tym
poradzić
10 gru 23:34
xyzzz: up
10 gru 23:44
Eta:
cos(2α)= 1−2sin
2α
to:
| | π | | π | | π | |
L=2−4sin2 |
| = 2(1−2sin2 |
| )= 2*cos |
| = √2 |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
zatem równanie sin(3x)=
√2 >1 −−− jest sprzeczne
odp: b)
10 gru 23:48
xyz: dziękuję
10 gru 23:54
Eta:
10 gru 23:54