odlegość prostych skośnych
MIKEZ0R: Mam taki o to problem:
obliczyć odległość prostych skośnych:
L1: {y=0
{z=−1
oraz
L2 = {x+y=2
{z=1
10 gru 23:05
Godzio:
Wektorem kierunkowym prostej L1 jest wersor k = [1,0,0]
Weźmy punkt z L1: (0,0,−1)
Poprowadźmy prostą prostopadłą do prostej L1 przechodzącej przez (0,0,−1)
x = 0
y = t
z = −1 + t
Znajdźmy teraz punkt wspólny z prostą L2
0 + t = 2
−1 + t = 1 ⇒ t = 2
Otrzymaliśmy punkt (0,2,1)
Policzmy odległość między prostymi, czyli odległość tych punktów od siebie:
| (0,2,1) (0,0,−1) | = √4 + 1 = √5
10 gru 23:26