rozkład normalny Gaussa
Dawidw: Mam zadanko z rozkładu normalnego i nie mam pojęcia jak mam je obliczyć

/
Według badań wzrost mężczyzn w kraju podlega rozkładowi normalnemuo wartości średniej 175cm
odchylenie standardowe 5cm.
a) Jakie jest prawdopod. że losowo wybrany mężczyzna z tego kraju ma wzrost między 165cm a
185cm?
b)−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−,,−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− między 170 a 180cm?
c) Wybrano losowo 1000 mężczyzn z tego kraju. Ilu z nich powinno miec wzrost mniejszy niż
170cm? Ilu z nich powinno mieć większy niż 190cm
Prosze rozpisać jak najbardziej się da bo muszę do kolokwium zakumać. Inaczej też zwany rozkład
Gaussa
10 gru 22:49
10 gru 22:56
Qulka: P(170≤x≤180) = P(−1<z<1) = F(1)−F(−1) = ... i z tablic ...
10 gru 22:59
Dawidw: P(−2<z<2) skąd się wzięło to?
10 gru 23:00
Qulka:
P(x<170)=F(1) = 0,1586553
1000•0,1586553 = 159 sztuk
P(x>190)=1−P(x>190) = 1− F(3) = 1− 0,9986501 = 0,0013499
1000•0,0013499= 1 facet
10 gru 23:03
Qulka: drugi link z (zet ) ze standaryzacji ..jest tam na dole taki wzór
10 gru 23:04
10 gru 23:06
10 gru 23:07
Dawidw: i nie mam minusów to jak mam sobie poradzić
10 gru 23:08
Qulka: pierwsze dwie cyfry są w dół trzecia w bok
F(−a)=1 − F(a)
10 gru 23:11
pipa: @23:04 nie standaryzacji tylko normalizacji
10 gru 23:15
10 gru 23:17
Qulka: skoro w wiki nazywają to standaryzacją to trzeba tak nazywać żeby mógł znaleźć
i jest to standaryzacja bo normalny ten rozkład był od początku ;>
i tablice też są dla standaryzowanego rozkładu normalnego
10 gru 23:19
pipa: w Wiki różne bzdury wypisują, ale to nie powód żeby je powielać
13 gru 21:17
kasia: a co jeśli średnia=500Ω δ=25Ω I mamy policzyć prawdopodobieństwo wylosowania oporników z
przedziału 525Ω−575Ω
czyli średnia nie zawiera się w przedziale
będzie F(3)−F(1)

czyli 0.9886−0.8413
coś za małe chyba te prawdopodobieństwo wychodzi
2 lut 21:54
kasia: 
?
2 lut 22:10