wykonaj mnożenie, odp podaj w najprostszej postaci.
Pietrek:
Pomocy, nie wychodzi mi wynik a powinien być taki: x+2/x−1
x3 + 3x2+3x+1/x2+2x+1 x x+2/x2−1
10 gru 21:50
Janek191:
Zapisz to porządnie z użyciem litery U
10 gru 22:14
Pietrek: | x3+3x2+3x+1 | | x+2 | |
| x |
| |
| x2+2x+1 | | x2−1 | |
10 gru 22:20
Janek191:
Mnożenie zapisujemy znakiem *
10 gru 22:22
Janek191:
x
3 + 3 x
2 + 3 x + 1 = ( x + 1)
3
więc mamy
| (x + 1)3 | | x +2 | | x + 2 | |
| * |
| = |
| |
| (x + 1)2 | | (x −1)*(x + 1) | | x − 1 | |
10 gru 22:26
Pietrek: x3 + 3 x2 + 3 x + 1 = ( x + 1)3 − tego nie rozumiem jak zrobiłeś?
10 gru 22:29
Janek191:
Jest taki wzór : (a + b)3 = a3 +3 a2 b + 3 a b2 + b3
a = x b = 1
10 gru 22:31
Pietrek: aa no tak, to takie proste

Dziękuję za odpowiedź.
10 gru 22:31
5-latek: Masz tam wpisz a otrzymasz bo np. x3= 3x a nie x3
10 gru 22:32