Trygonometria, równanie
Darcik: Rozwiąż równanie:
tg ( x + π/3 ) = tg ( π/2 − x )
w przedziale ( −π/2 ; π/2 )
10 gru 21:12
Jerzy:
x + π/3 = π/2 − x
10 gru 21:14
Darcik: 1. Czyli jak będę miał jakąkolwiek inną funkcję trygonometryczną przed nawiasem (zakładając, że
są one takie same) to mogę je pominąć?
2. Wynik wyjdzie x = π/12 + kπ, k∊⊂ , k∊{−1,1}
10 gru 21:18
Jerzy:
nie .. tylko w tym konkretnym zadaniu
10 gru 21:20
Darcik: Dziękuję bardzo!
10 gru 21:20
Mila:
Niezupełnie:
k=0
===========
k=1
| | π | | π | | π | | π | |
x=( |
| + |
| )∉(− |
| , |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 2 | | 2 | |
k=−1
| | π | | π | | 5π | | π | | π | |
x= |
| − |
| =− |
| ∊(− |
| , |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | | 2 | |
===================
odp:
==============
10 gru 21:44