rownosc
rownoscizalamany: √3x + 4 + √x−4 = 2√x
Nie wiem jak to ugryźć, przenoszenie tego na to nic nie daje, nie mam jak zastosować wz.sk.mn..
proszę o pomoc..
10 gru 20:35
Jerzy:
metoda analizy starożytnych
10 gru 20:36
rownoscizalamany: √3x + 4 − 2
√x = −
√x−4 |
2
3x + 4 −2*2
√3x+4*2
√x −4x = x − 4
I dalej wychodzą bzdury, a w odpowiedzi, odpowiedzią jest ładna cała liczba.
10 gru 20:39
Jerzy:
a po co tak kombinujesz, nic nie przenoś , podnieś dwukrotnie do kwadratu
10 gru 20:42
Eta:
założenia x≥4
3x+4+x−4+2√(3x+4)(x−4)= 4x
2√(3x+4)(x−4)}=0 ⇒ (3x+4)(x−4)=0
Odp: x= 4 spełnia założenie
10 gru 20:53
rownoscizalamany: √3x+4 + √x−4 = 2√x |2
3x + 4 + 2*√3x+4*√x−4 = 4x
2*√3x+4*√x−4 = x −4 }2
4*(3x+4)(x−4) = x2 = 8x + 16
4*(3x+4)(x−4) = (x−4)2
Czy to jest dobrze do tego momentu? Jeżeli tak, to co mogę zrobić? Bo po rozwinięciu tego
ostatniego wersu wychodzi mi źle...
10 gru 20:56
rownoscizalamany: Dziękuję Eta i Jerzy.
10 gru 21:01
Eta:
10 gru 21:03
rownoscizalamany: √x+3 + √3x−2 = 7|2
x+3 + 2√(x+3)(3x−2) + 3x − 2 = 49
2√(x+3)(3x−2) = −4x + 48|2
4(x+3)(3x−2)= 2304 − 384x + 16x2
Czy istnieje szybszy sposób na liczenie czegoś takiego? Bawiłem się u siebie w rozwijanie
tego.. no i wyszło mi źle..
10 gru 21:40
rownoscizalamany: Zlitujcie się i poprawcie.. Zegar maturalny tyka. XD Proszę..
10 gru 21:50
rownoscizalamany: I oprócz powyższego przykładu prosiłbym również o pomoc w tym.
[widzę, że jest tu wzór a
2 − b
2, ale nie wiem jak go zastosować, więc liczę 'na pieszo'.
| | x2 | |
10 + x + 2√(10+x)(10−x) + 10 − x = |
| |
| | 9 | |
| | x2 | |
2√(10−x)(10+x) = |
| − 20 |2 |
| | 9 | |
| | X4 | | x2 | |
4(10−x)(10+x) = |
| − 40* |
| − 400 |
| | 81 | | 9 | |
I dalej nie mam pojęcia co z tym zrobić mając x do czwartej..
10 gru 22:08
5-latek: (10+x)(10−x)= 100−x
2
| | x2 | |
2√100−x2= |
| −20 pomozo obie strony przez 9 |
| | 9 | |
18
√100−x2= x
2−180 (do potęgi drugiej obie strony
324(100−x
2)= x
4−360x
2+32400
32400−324x
2= x
4−360x
2+32400
−x
4+36x
2=0 (mnoze przez (−1) obie strony
x
4−36x
2=0
x
2(x
2−36)=0
x
2=0 lub x
2−36=0 to x=6 lub x=−6
Pamietaj o założeniach na początek
10−x≥0 to −x≥−10 to x≤10
10+x≥0 to x≥−10
czyli x∊<−10,10>
czyli naszse rozwaizania naleza do tego przedzialu
10 gru 22:29
rownoscizalamany: Dziękuję bardzo! A przykład numer jeden? Dostrzegasz tam jakiś błąd? Da się coś wykonać
szybciej? [numer 1 w sensie √x+3 + √3x−2 = 7
10 gru 22:33
Eta:
Witam "małolatku"
| | x | |
x≥−10 i x≤ 10 i |
| ≥0 ⇒ x∊<0,10> |
| | 3 | |
dla x= 6 należy sprawdzić równanie :
| | x | |
L=√10+6+√10−6= 4+2=6 P= |
| =2 to L≠P |
| | 3 | |
zatem to równanie jest sprzeczne
10 gru 22:39
5-latek: Zalozenie
| | 2 | | 2 | |
x+3≥0 to x≥−3 i 3x−2≥0 to 3x≥2 to x≥ |
| czyli x∊< |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
Sprobujmy to bez przenoszsenia
Obie strony do potęgi drugiej
x+3+2
√(x+3)(3x−2)+3x−2=49
po redukcji
2
√(x+3)(3x−2)= −4x+48
2
√(x+3)(3x−2)=48−4x
jeszcze raz do potęgi drugiej
4(x+3)(3x−2)= 2304−384x+16x
2
Licz dalej sam
10 gru 22:45
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Tak masz racje. Przegapilem warunek dla prawej strony
10 gru 22:46
rownoscizalamany: Oki. Dziękuję wszystkim za pomoc raz jeszcze. Jesteście super ; ).
10 gru 22:51
5-latek: czyli wychodzi na to ze nawet jeśli policzysz równanie metoda rownan rozwnaowaznych to i tak
należy sprawdzić rozwiązania z dziedzina .
10 gru 22:52