Geometria analityczna
Mateusz: POMOCY



Znajdź punkt symetryczny do punktu P=(0,1,3) względem płaszczyzny π: x+y+z=0
10 gru 20:27
Jerzy:
1) prosta prostopadła do płaszczyzny przez punkt P
2) punkt przecięcia
3) współrzedne P' ze wzoru na współrzędne środka odcinka PP'
10 gru 20:30
Mateusz: mam tak zrobione, ale chciałbym sprawdzić czy mam dobrze bo na uczelni wynik był inny podczas
wykładu, a teraz jak sobie sam policzyłem wyszło mi inaczej. Punkt P' z tego co ja policzyłem
ma współrzędne (−4/3, −1/3, 5/3)
Mógłby mnie ktoś sprawdzić czy tam ma być?
10 gru 20:34
Mila:
1) Piszesz prostą prostopadłą do π i przechodzącą przez P(0,1,3), jej wektor kierunkowy to
k→=[1,1,1]
2) znajdujesz rzut punktu P na płaszczyznę π.
S− rzut punktu P na pł. π
3) S jest środkiem PP'
10 gru 20:34
Mila:
| | 4 | | 1 | | 5 | |
S=(− |
| ,− |
| , |
| ) rzut |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 5 | | 1 | |
P'=(− |
| ,− |
| , |
| ) taki był wynik? |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 gru 20:44
Mateusz: taki był P'=(−4/3,2/3,14/3)
mógłbym prosić o rozpisanie tego? najlepiej od momentu wyznaczenia środka rzutu bo to
wyznaczyłem tylko co dalej?
10 gru 20:48
Mila:
Co to jest u Ciebie P'?
10 gru 21:04
Mateusz: P' jest punktem symetrycznym do punktu P
10 gru 21:05
Mateusz: ok już rozumiem, wszystko wiem

dziękuję za pomoc
10 gru 21:06
Mila:
To co się nie zgadzało?
10 gru 21:13