całeczka
Frost: ∫xe
x2(x
2+1)dx
robić przez części czy jakieś podstawienie?
Rozbiłem to na dwie całki
∫x
3e
x2dx tej jakoś nie mogę rozgryźć
10 gru 19:56
ICSP: Podstawienie t = x2.
10 gru 19:56
Frost: ∫x
3e
x2dx
x
2=t
2x dx=dt
nie pasi
10 gru 19:58
Frost: ehh gupi jestem, dzięki ogarnąłem.
10 gru 19:58
J:
w pierwszej całce od razu x2 + 1 = t
10 gru 20:14
Frost: ∫x*e
x2(x
2+1) =
t=x
2+1
dt=2x*dx
| | 1 | |
a dalej? zrobiłem tak jak ja pisałem ale w odpowiedziach mam wynik |
| x2*ex2 |
| | 2 | |
10 gru 20:49
Jerzy:
| | 1 | |
liczysz całkę: |
| ∫t*etdt ( oczywiście przez części ) |
| | 2e | |
10 gru 20:52
Frost: Przy okazji napiszę drugą bo wydaje mi się, że dobrze robie
| | x5 | | x5 | 1 | | x5 | | x5 | |
= |
| ln|x|−∫ |
|
| dx= |
| ln|x|− |
| |
| | 5 | | 5 | x | | 5 | | 5 | |
10 gru 20:54
Frost: Pierwsza całka wyszła.
10 gru 20:58
Jerzy:
g(x) = x−4
10 gru 20:58
Frost: Fakt...
10 gru 20:59