analiza matematyczna
mati: niech |fn|≤M gdzie fn → f względem miary μ. to znaczy μ−prawie wszędzie.
fn → f μ−prawie wszędzie to znaczy że:
limnfn(x)=f(x) dla wszystkich x spoza pewnego zbioru miary zero
pokazać że |f|≤M prawie wszędzie. [ prawie wszędzie to znaczy poza pewnym zbiorem miary zero]
moje osiągi: czy to wystarczy?
M≥|fn|=|fn−f+f|=
tutaj korzystam z fn→f
=|f|
więc
|f|≤M
10 gru 19:22
zombi: Może nierówność trójkąta ładniej to wyrazi.
10 gru 21:18
mati: w taki sposób?
M ≥ | fn | = | fn | + | f − f | ≥ | f + fn − f | = | f | tutaj korzystam z fn → f
10 gru 22:48