wzór Taylora
marek: Korzystając z wzoru Taylora sprawdzić dla jakich x
ex−1≥x
Robiłem zadania, gdzie trzeba było policzyć dokładność tej liczby, ale jak poradzić sobie z
czymś takim?
10 gru 18:54
zeesp: f(x)=e
x−1−x
Dla jakich x, f(x)≥0

Niby przepisałem inaczej..ale można inaczej na to spojrzeć. Pomyśl!
10 gru 19:09
marek: Niestety, nic nie wymyśliłem
10 gru 23:04
pipa: no to może podstaw 2x do wzoru ex i x + 1
to w końcu zaskoczysz
10 gru 23:13
PW: Przecież właściwie polecenie jest jedną wielką podpowiedzią:
− Zastosuj wzór Taylora, oblicz wartość ex w otoczeniu 0:
ex = e0 + ...
ex = 1 + ...,
ale to co ma być zamiast "+ ..." musisz napisać sam, bo jakieś zadanie trzeba samodzielnie
zrobić, żeby wzór Taylora utrwalił sie w pamięci.
10 gru 23:20
marek: Dobra, rozwijam wzór na e
x i dostaję:
| | x2 | | x3 | | x4 | |
ex=1+x+ |
| + |
| + |
| +R(x) |
| | 2 | | 6 | | 24 | |
Teraz strzelam, że może dla n=5 już to będzie wystarczające i liczę coś takiego:
ograniczam z gór przez 3 i mam
x
5−40x−40≥0
coś robię źle
11 gru 13:38
PW: Po co aż 5 wyrazów?. Widać, że wszystkie wyrazy występujące po 1 + x są dodatnie dla dodatnich
x To jeszcze nie rozwiązanie, ale takie zdanie już dawno powinieneś napisać:
− Nierówność jest prawdziwa dla wszystkich x > 0.
Teraz myśl co będzie dla x < 0.
11 gru 22:06