Trygonometria
Jasiu: Wyznacz wszystkie wartości parametru α∊<0,2π> , dla których równanie (x2−sinxα)(x−1)=0
ma trzy rozwiązania.
Pomoże ktoś, jak mam się do tego zabrać?
10 gru 18:13
===:
(x−1)(x−
√sinα)(x+
√sinα)=0
i wszystko jasne
10 gru 18:28
Jasiu: tyle, że to nie jest (x
2−sin
2x) tylko (x
2−sinx) nie przeczytałeś dokładnie..
10 gru 18:42
===:
dobre sobie a pierwiastki widzisz
10 gru 18:44
Jasiu: aa...

sorry
10 gru 18:48
Jasiu: chodzi mi raczej o to w tym zadaniu jak podstawić α do tych równań
bo będę miał
x=√sinα ⋁ x=√−sinα i x=1
10 gru 18:50
Jasiu: Mam po podstawiać po prostu?
10 gru 18:51
Jasiu: bo rozumiem, że α∊C
10 gru 18:51
===:
znaczy że nic nie rozumiesz
10 gru 18:56
===:
...rozpisałeś ... tyle że ten minus to przed a nie pod pierwiastkiem
A teraz odpowiedz dla jakich wartości kąta α te wyrażenia mają sens
10 gru 19:08
Jasiu: źlę się wyraziłem chodzi mi o to że z przedziału <0,2π> całkowite tzn. 0,π,2π
10 gru 19:08
===: źle
10 gru 19:10
Jasiu: nie zbyt rozumiem mam podstawić liczby z przedziału <0,2π> jako alfę, x przy tym nie
zmieniając?
10 gru 19:13
Jasiu: x=
√sinπ skąd mam wiedzieć czy to akurat pasuje..
10 gru 19:14
Mila:

(x
2−sinα)(x−1)=0⇔
x
2=sinα lub x−1=0
Równanie x
2=sinα ma dwa rozwiązania dla sinα>0 i α∊<0,2π>⇔
α∊(0,π)
[x=
√sinα lub x=−
√sinα i α∊(0,π)] lub x=1
10 gru 19:22
Jasiu: czemu napisałaś przedział tylko dla sinα>0 ?
10 gru 19:30
Jasiu: a co z sinα<0?
10 gru 19:31
===:
a jaka jest dziedzina f(x)=
√x 
?
10 gru 19:33
Mila:
Bo pierwiastek kwadratowy wyciągamy z liczb≥0.
x2=0 nie pasuje bo x=0 i to jest jedno rozwiązanie.
więc sinα musi być dodatnie, a jest , jak wskazuje rysunek dla α∊(0,π)
10 gru 19:33
Jasiu: A no tak

, dzięki wszystkim
10 gru 19:37
===:
... to jak to jest
Mileńko ... ZERO wykluczasz ... a α=π/2
10 gru 19:46
Mila:
Racja

sinα=1
x
2=1⇔ x=1 ( a to już było!) lub x=−1
Zatem:
10 gru 20:12
===:
10 gru 20:21
Mila:
A Jasiu już nie patrzy .
10 gru 20:45
===:
Jasiu już pracę domową "odrobił"
10 gru 20:46