Styczna w punkcie (x0, e−x0+2)
f(x) = e−x + 2
f'(x) = − e−x
f'(x0) = − e−x0
Równanie stycznej: y = − e−x0(x − x0) + e−x0+2
Punkty przecięcia z prostymi x = 1 i x = 2:
y(1) = − e−x0(1 − x0) + e−x0+2 = x0e−x0 + 2
y(2) = − e−x0(2 − x0) + e−x0+2 = − e−x0 + x0e−x0 + 2
Pole trapezu:
| x0e−x0 + 2 − e−x0 + x0e−x0 + 2 | ||
P(x0) = | * 1 = | |
| 2 |
| 2x0e−x0 + 4 − e−x0 | e−x0 | |||
= | = x0e−x0 + 2 − | |||
| 2 | 2 |
| e−x0 | ||
P'(x0) = e−x0 − x0e−x0 + | = 0 | |
| 2 |
| 1 | ||
e−x0(1 − x0 + | ) = 0 | |
| 2 |
| 3 | ||
e−x0( | − x0) = 0 | |
| 2 |
| 3 | ||
Pochodna zmienia znak z + na − więc w x0 = | jest maksimum | |
| 2 |
| 3 | ||
Odp: ( | , e−3/2 + 2) | |
| 2 |
... możesz liczyć długo i namiętnie ... a możesz "z buta"