Trojkat rownoramienny
astrolog: Witam
Chcialbym prosic o pomoc z pewnym zadaniem z planimetrii:
Dany jest trojkat rownoramienny o ramieniu dlugosci 6 cm i kacie przy podstawie rownym 30
stopni. Oblicz odleglosci punktu przeciecia prostych zawierajacych wysokosci tego trojkata od
jego wierzcholkow.
Za kazdym razem, gdy probuje zaczac od nowa − glupieje, a pewnie zadanie banalne. (Funkcje
trygonometryczne przy rozwiazywaniu niedozwolone)
10 gru 17:41
Janek191:

x = I AD I = I BD I = ?
y = I CD I = ?
10 gru 17:52