Rozniczka
Qwerty : Korzystając z rozniczki oblicz przybliżona wartość sin3
10 gru 17:40
M:
1 cze 06:03
Fuyao:
Przyjmuje do obliczeń sin3
o (równie dobrze może tez byc 3 radiany ale to juz inne obliczenia
)
f(x
0+Δx)≈f'(x
0)*Δx+f(x
0)
f(x)=sinx
x
0=0
o
Δ
x=3
o
| | 6π | | π | |
f'(x)=cos(x) f'(0)=1 f(0)=0 3o= |
| = |
| |
| | 360 | | 60 | |
2 cze 00:10
Mariusz:
sin(3°) można obliczyć dokładnie
Kąt 75° można skonstruować na trójkącie równobocznym
(Przy okazji konstrukcji trójkąta równobocznego mamy też jego wysokość
i z wierzchołka z którego spuściliśmy wysokość kreślimy łuk
o promieniu równym długości boku trójkąta równobocznego ,
tak aby przeciął przedłużenie wysokości)
Kąt 72° można otrzymać z konstrukcji pięciokąta
| | √6+√2 | | √5−1 | | √6−√2 | | √10+2√5 | |
sin(3°) = |
| * |
| − |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
2 cze 12:25