Układ równań wykładniczo-logarytmicznych
Kanciarz: Jak rozwiązać taki układ równań?
| ⎧ | 2logx *4logy=32 | |
| ⎩ | xlogy=100 |
|
| | 105 | |
Z pierwszego równania wynika, że x= |
| , natomiast po wstawieniu tego i przekształcaniu |
| | y2 | |
drugiego równania nijak nie mogę dojść do rozwiązania.
10 gru 17:34
ICSP: Pierwsze równanie :
2logx * 4logy = 32
2logx + 2logy = 25
logx + 2logy = 5
Drugie równanie:
xlogy = 100
logx * logy = 2
Zatem powyższy ykład równań można zapisać równowaznie :
logx + 2logy = 5
logx * logy = 2
skąd
(x,y) = (10 . 100) v (x,y) = (10000 , √10)
10 gru 17:42
Kanciarz: A skąd się bierze logx*logy=2?
10 gru 17:51
Kanciarz: Aaaa... już wiem, logarytmowanie stronami, dzięki
10 gru 17:55