znajdz pierwiastki wielomianu, liczby zesepolone
adrian: prosiłbym o rozwiązanie zadania
nie potrafię go jakoś zrobić ...
znajdz pierwiastki wielomianu, liczby zesepolone
W(z) = z4 + z2i + 6
10 gru 17:30
Janek191:
z
2 = t
t
2 + t i + 6 = 0
Δ = i
2 − 4*1*6 = − 25 = 25 i
2 √Δ = 5 i
| | − i − 5 i | | − i + 5 i | |
t = |
| = − 3 i lub t = |
| = 2 i |
| | 2 | | 2 | |
zatem
z
2 = − 3 i lub z
2 = 2 i
Np.
z
2 = 2 i = (1 + i)
2
więc
z = 1 + i lub z = − 1 − i
Dokończ − rozwiąż:
z
2 = − 3 i
10 gru 17:36
adrian: chciałem tylko zobaczyć ten schemat

miałem to na egzaminie i zrobiłem tak jak jest napisane że obliczyłem tak jak Ty że
t = −3i oraz t = 2i
i nie wiem dlaczego ale już tutaj coś mi weszło do głowy i napisałem że pozostałe pierwiastki
to
sprężenia tych dwóch wyliczonych ....
więc dałem t = 3i oraz t = −2i
kappa ...
myślisz że dostanę coś punktów za to ?
10 gru 17:43