Punkt P lezy na boku trojkata BC... Oblicz pole trojkata ABC
astrolog: Punkt P nalezy do boku BC trojkata rownobocznego ABC. Odcinek AP ma dlugosc 6 i tworzy z bokiem
AB kat (45 stopni). Oblicz pole ABC.
(dodatkowe twierdzenie: jezeli BP/PC = k, to stosunek pol Sabp/Sapc = k i wysokosci trojkatow
opuszczone z wierzcholka A sa rowne).
Nie korzystaja z funkcji trygonometrycznych (tak to proste by bylo).
10 gru 17:27
Eta:

Z własności trójkątów "ekierek" ( dane na rysunku)
to a= 3
√2+
√6=
√2(3+
√3) to a
2= 2(12+6
√3)= 12(2+
√3)
| | a2√3 | | 12(2+√3)*√3 | |
P(ABC)= |
| = |
| = ........= 6√3+9) [j2] |
| | 4 | | 4 | |
10 gru 19:55