W trojkacie prostokatny
astrolog: W trojkacie prostokatnym dlugosci wysokosci i srodkowej poprowadzonej z wierzcholka kata
prostego oraz dlugosc przeciwprostokatnej tworza ciag geometryczny, ktorego iloczyn wyrazow
jest rowny 8. Oblicz promien okregu wpisanego w ten trojkat.
10 gru 16:56
Eta:

Fajne zadanko .... to rozwiążę
| | c | | c | | 1 | |
c, |
| , |
| −−− tworzą ciąg geometryczny , c>0 , q= |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | c | | c | |
c* |
| * |
| =8 ⇒ c3=64 ⇒ c=4 i 2R=4 |
| | 2 | | 4 | |
a
2+b
2=64 ⇒ (a+b)
2−2ab=64 ⇒ (a+b)
2=80 ⇒ a+b= 4
√5
i 2R+2r=a+b ⇒ r= ....... =
2√5−4 [j]
Powodzenia w następnych
10 gru 17:24
Eta:
Poprawiam chochliki ( bo liczyłam w pamięci)
c=4 to h= 1 2R=4
a
2+b
2=
16 ⇒ (a+b)
2−2ab= 16 ⇒ (a+b)
2= 24 ⇒ a+b=
2√6
to 2R+2r= a+b ⇒ r=.... =
√6−2 [j]
10 gru 17:35
Eta:
2 godziny minęło ! a Ty ni be, ni me , ni pocałuj ......
Wrzucasz tylko coraz to nowe zadania
10 gru 19:31