matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wszystkie trójki liczb całkowitych (a,b,c), które spełniają układ równań
Dominik:
a
2
b
2
1
⎧
=c
2
−1
⎨
2c
2
+b
2
=a
2
=
b
2
+2
a
2
c
2
+5
10 gru 16:47
Janek191:
Zapis nie jest czytelny
10 gru 16:49
Dominik:
a
2
=c
2
−1
b
2
+2
2c
2
+b
2
=a
2
b
2
1
=
a
2
c
2
+5
Jakaś wskazówka?
10 gru 16:52
Dominik:
Ktokolwiek?
12 gru 12:01
PW:
Pierwsze zapisać w postaci równości ułamków odwrotnych:
b
2
+ 2
1
=
,
a
2
c
2
−1
skąd wynika
b
2
2
1
+
=
,
a
2
a
2
c
2
−1
a po podstawieniu po lewej stronie równania trzeciego
1
2
1
+
=
.
c
2
+5
a
2
c
2
−1
Pozwoli to wyznaczyć związek między a i c.
12 gru 12:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick