Izometrie 14
5-latek: Zadanie nr 28
czy przekształcenie P płaszczyzny w siebie określone przez P((x,y))=(x,0) jest izomeria?
Odpowiedz uzasadnij .
Nie rozumień tego
10 gru 14:11
5-latek: Wytluaczcie mi tez jak jest roznica pomiędzy przekształceniem płaszczyzny w siebie i na siebie
10 gru 14:23
Jerzy:
nie jest izometrią .. przekształca płaszczyznę w oś OX
"na" .. funkcja przyjmuje wszystkie elementy przeciwdziedziny
"w" .... funkcja nie przyjmuje wszystkie elementy przeciwdziedziny
10 gru 15:13
Jerzy:
inaczej mówiąc nie zachowuje odległości punktów ( warunek izometrii)
10 gru 15:16
Mila:
Dwa dowolne punty: A(x1,y1),B(x2,y2)∊płaszczyzny
|AB|=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
A'=(x1,0)
B'=(x2,0)
|A'B'|=√(x2−x1)2
|AB|≠|A'B'| przekształcenie nie jest izometrią, nie zachowuje odległości.
10 gru 15:29
Jerzy:
Jest izometrią, ale tylko dla niektórych punktów

A(x
1,y
1) , B(x
2,y
1)
10 gru 15:34
5-latek: Witam i dziekuje Wam za odpowiedzi
10 gru 16:14