Ciągi
Ewka: Proszę o dobrą wskazówkę

W nieskończonym ciągu geometrycznym suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 9,
a suma wyrazów o numerach parzystych jest równa 3. Wyznacz ten ciąg i zapisz wzór ogólny tego
ciągu.
10 gru 14:06
henrys:
a
1, a
1q, a
1q
2, a
1a
3, a
1q
4, a
1q
5, a
1q
6,...
wyrazy nieparzyste
a
1, a
1q
2, a
1q
4, a
1q
6,... S'=
wyrazy parzyste
a
1q, a
1a
3, a
1q
5, ........ S''=
dobra?
10 gru 14:13
===:
− wzór na sumę wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego
− zastanów się nad a
1 i q dla ciągu wyrazów nieparzystych i ciągu wyrazów parzystych
( a może podziel te sumy)
10 gru 14:13
Ewka: Henrys tyle to ja wiem

ale jak mam to wklepać do wzoru na sume ?!
Wiem że jedno a1 = a1 i q =q
2 to dla nieparzystych
A dla parzystuch a1 =a1q i q = q
2. Jak to do wzoru zapisać?
10 gru 14:17
henrys: a znasz wzór? wystarczy podstawić
10 gru 14:17
Jerzy:
S
np = a
1(1+q
2 + q
4 +....) = 9
S
p = a
1(q + q
3 + q
5......) = 3 ⇔ a
1q(1 + q
2 +q
4+...) = 3
dzielimy stronami:
10 gru 14:18
5-latek: Ewka napisala . Tyle to ja wiem
To dlaczego tego nie napisales ?
10 gru 14:19
Jerzy:
ooo ...trochę późno ... ale gotowiec
10 gru 14:19
henrys: ze wzoru:
| | a1 | | a1q | |
S'= |
| =9 S''= |
| =3 |
| | 1−q2 | | 1−q2 | |
10 gru 14:21
henrys: no cóż, pewnie Ewka wiedziała
10 gru 14:22
Ewka: No i wyszło mi że q= 1/3 , robiłam tak samo jak ty Jerzy. Teraz nie wiem jak policzyć a1 bo we
wzorze na sume mam q
n i głowa mi wybucha

Jak mam policzyć to a1?
10 gru 14:22
10 gru 14:24
10 gru 14:25
Ewka: czyli z szeregu?
10 gru 14:25
Ewka: bo |q|< 1?
10 gru 14:25
Jerzy:
ze sumy niskończonego ciągu geometrycznego ( IqI < 1 )
10 gru 14:26
henrys: Ewka, abyś mogła liczyć sumę ciągu nieskończonego warunkiem koniecznym jest |q|<1
| | a1 | |
S= |
| , wszystko masz napisane |
| | 1−q | |
10 gru 14:28
Ewka: Dzięki

,wszystko jasne
10 gru 14:29